Voeding en Supplementen
In grote richtlijnen houdt dit in dat ze elke dag moeten beschikken over vers water en voldoende voedsel in de vorm van hooi, gras en krachtvoer.
Water
Geiten moeten beschikken over vers water. In de winter houden ze van warm water. Het is dan ook verstandig om in de winter regelmatig lauw water aan te bieden om ze te stimuleren om voldoende te drinken.
Gras
Gras zijn ze dol op. Maar het is moeilijk om het hele jaar rond ze permanent van gras te kunnen voorzien. Dus moeten ze bijgevoerd worden met vooral hooi.
Hooi
Hun voedselrantsoen bestaat voornamelijk uit hooi. Hooi voorziet de pens van vezels die nodig zijn voor een goede penswerking en gezonde maag darm flora. Ze moeten elke dag beschikken over voldoende en goed hooi. Hier kunnen ze kieskeurig in zijn en van zodra het hooi de grond raakt eten ze het misschien niet meer op. Zorg dus voor een goede hooiruif, hooinet of eender welke constructie waar het niet op de grond valt.
In het begin had ik hooinetten. Dit werkte redelijk goed, tot ik op een moment een geit had die de touwen van de netten op at of er met haar horens in vast kwam te zitten. Hierdoor heb ik de netten toch weggedaan. Ik heb ook een tijdje plastieke hooibollen geprobeerd die in de helft open kunnen plooien. Deze zijn best goed maar mijn jonge groeiende lammetjes kwamen er op een bepaalde tijd in vast te zitten met een hoofd dus deze gebruiken we enkel bij de volwassen geiten. Wij bouwen nu grote hooiruiven met draadnetten.
Krachtvoer
Dit is ook belangrijk om te voeren. Het voer bezit namelijk belangrijke vitaminen en mineralen die ze nodig hebben. Een dwerggeit heeft geen behoefte aan kilo's krachtvoer. Dit is eigenlijk iets dat je op het zicht en gevoel leert geven. Magere geiten krijgen meer tot ze op gewicht zijn en dikke geiten krijgen weinig tot zelf geen tot ze terug op een normaal gewicht komen. Drachtige dieren krijgen in de laatste stadia ook meer omdat ze natuurlijk eten voor 2, 3 of meer. Voor mijn voer makkelijk af te meten gebruik ik maatbeker/schep of potjes die ik heb staan. Een gemiddelde geit bij mij krijg tot ongeveer een halve pot. Maar dit leer je op termijn zelf in te schatten en de body conditon score tabel (zie gezondheid) kan je hierbij helpen.
Voor bokken en gecastreerde bokken bestaat er een voer speciaal ontwikkeld voor bokken. Deze hebben een andere minerale en vitaminen verhouding nodig in verband met hun urinestelsel. Met gewoon geitenvoer kunnen ze problemen met plassen en verstoppingen krijgen. Je vindt het niet in elke winkel, maar je kan er wel achter horen. Het merk HEDRIC feeds heeft namelijk bokkenkorrel. Een handvol korrel per bok per dag is meer als voldoende.
Voor geiten bestaan er ook veel verschillende soorten en merken. En je hebt ook korrels voor lammetjes, drachtige dieren, melkgevende, ... . Informeer goed bij je winkel en vraag achter advies.
Er bestaat ook een korrel dat eigenlijk geperste vezels zijn. Het noemt vezelkorrel van het merk Nutrika. Dit is meestal enkel via een dierenarts te verkrijgen. Deze korrel is super goed voor ziek en oudere dieren. Het is eigenlijk hooi in een korrel vorm. Zieke dieren hebben vaak moeite met hun eetlust en willen meestal enkel korrels eten. Nu is krachtvoer meestal niet goed voor de pens op moment van ziekte en kan dus de werking ervan verstoren en het genezingsproces belemmeren. Dan is deze vezelkorrel dus de perfecte oplossing. Oude dieren kunnen hun tanden verliezen. Dit is niet ideaal voor een herkauwer. hierdoor kunnen ze te weinig vezels binnen krijgen omdat ze geen hooi of gras meer kunnen kauwen. Ook hier kan deze korrel de perfecte oplossing zijn. Mijn allereerste geitje heeft namelijk bijna geen tanden meer en kan dus geen hooi meer knabbelen. Dankzij deze korrel kan ik een goede penswerking verzekeren en kan ik ze ook goed op conditie houden.
! Schapenvoer is niet hetzelfde als geitenvoer. Schapen hebben veel minder koper nodig dan een geit dus deze verhouding is in hun krachtvoer ook anders. Voer daarom altijd een korrel die geschikt is voor geiten.
Luzerne
Zieke, magere en oudere dieren hebben soms wat extra nodig om aan te sterken en op conditie te blijven. Luzerne is een mooie aanvulling op het hooirantsoen. Het bevat extra eiwitten en voorziet van extra vezels en zijn ze meestal verzot op. Het bestaat in grove vezelstructuur of geperst in een korrel. Meestal neem ik de vezelstructuur tenzij ze moeite hebben met knabbelen of bijna geen tanden meer hebben dan kies ik voor hun de korrel. Als mijn kudde aan de magere kant is meng ik de korrel ik bij het krachtvoer.
Het merk Hartog heeft geweldige luzerne in verschillende soorten. Ik heb ze al allemaal al gebruik bij mijn geitjes. In de winkel Mijten heb je ook een variant, optiform genoemd, ook deze gebruik ik regelmatig.
Bietenpulp
Ook bietenpulp is een goede aanvulling voor zieke, magere en oudere geiten die wel wat extra kunnen gebruiken. Het enige nadeel is dat deze geweekt MOET worden in water. De meeste soorten moeten tot 6 uur weken alvorens te voeren. Er zijn enkele varianten beschikbaar die maar 10 tot 15 minuten moeten weken. Kijk hiervoor goed op de zak! Bij Mijten heb je de 10 minute beet die ik graag gebruik voor snel een papje te kunnen maken.
Deze bietenpulp vul ik graag aan met de slobber ALL-IN-SOUP van de aveve. Bij zeer zieke dieren heb ik ook al de RECUP MASH van aveve gebruikt. De recup mash bevat meer vitaminen en extra electrolyten en mineralen. Ook kan je de HAYCOBS van hartog onder bietenpulp mengen voor extra vezels te geven. Ook deze moeten geweekt worden in water.
Likstenen ( Mineralen & Vitaminen )
Geiten hebben ook behoefte aan een liksteen. Ook hieruit kunnen ze mineralen en vitamines halen. Ze zullen deze ook enkel gebruiken als ze er behoefte aan hebben. Let op! zoek een liksteen die geschikt is voor geiten en gebruik niet zomaar een voor schapen, want geiten hebben namelijk koper nodig en schapen niet. Gebruik dus ook geen liksteen die zogezegt voor schapen en geiten is, want ook hier zit niet genoeg koper in voor de geit.
Goat Mineral Liquid
Goat mineral liquid is een supplement dat mineralen en vitaminen bevat. Het is enkel te verkrijgen via een dierenarts en is van het merk Nutrika. Dit is zeker nuttig om bij te geven als je dier ziek is of is geweest, maar kan ook als onderhoud gegeven worden om ze in goede conditie te houden. Het bevat hogere concentratie als een liksteen. Bij ziekte kan het wekelijks of maandelijks. Voor een onderhoud bij gezonde geiten kan het om de 3 - 6 maanden gegeven worden. Deze vind ik zeer nuttig om op voorraad thuis te hebben staan.
Snoepjes en extra's
Geiten kan je ook trainen en dan is het handig om een beloning te geven. Sommige mensen geven dan een beetje krachtvoer, maar ik vind het handig om een snoepje te geven. Ik gebruik kleine paardenkoekjes of grotere die ik in stukjes kan breken.
Geiten lusten ook brood. Zorg er wel voor dat je enkel gedroogd brood geeft. En let ook op dat er geen schimmels in het brood zitten. Eigenlijk is gedroogd brood niet goed voor hun pens werking dus geeft dit in zeer beperkte maten.
Ze lusten ook graag appels, peren, wortelen en andere fruiten en groenten. Let wel op er zijn vaak ook giftige dingen die ze graag eten. Alles wat giftig is hangt af van in welke mate ze ervan eten. Brood en appels kan ook giftig zijn als ze er te veel van eten. Als je ze iets nieuws voert is het ook verstandig om dit langzaam op te bouwen zodat de magen kunnen wennen aan het nieuwe voer. Dus de hoeveelheid bepaalt of ze ernstig ziek gaan worden of niet. Bij die van mij heb ik al gemerkt dat ze zelf wel weten wat slecht voor hun is en van wat ze hoeveel kunnen eten, maar als ze niks anders kunnen vinden gaan ze toch het giftige opeten. Ik ga hieronder een lijst starten van giftige planten voor geiten. Maar ik zeg het nog is iets giftig wilt niet zeggen dat ze er meteen doodziek van gaan worden het hangt af van in welke mate ze het eten, toch is het beter om het te voorkomen dan te genezen. Ook zal ik een lijst maken met planten die goed zijn voor geiten.